EXCLUSIV | Anton Hadăr explică de ce profesorii insistă că nu au primit ce au cerut. Sunt șanse mari ca greva să se extindă și în universități

EXCLUSIV | Anton Hadăr explică de ce profesorii insistă că nu au primit ce au cerut. Sunt șanse mari ca greva să se extindă și în universități
Publicat: 02/06/2023, 18:25
Actualizat: 02/06/2023, 18:37

Profesorul Anton Hadăr, președinte al Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, a explicat pentru GÂNDUL că profesorii nu au primit ceea ce au solicitat, în ciuda declarațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis. Mai mult decât atât, liderul din învățământul universitar susține că ”este foarte posibil să asistăm în mod serios la continuarea grevei din preuniversitar și, de ce nu, și la intrarea noastră”, a celor din învățământul superior. Anton Hadăr a vorbit despre faptul că Legea privind dialogul social ”te descurajează să mai faci grevă generală sau protest”, dar și despre situația financiară slabă a sindicatelor, care nu le permite acestora susținerea salariilor profesorilor încât să-și poată continua greva pe termen lung.

În ciuda declarațiilor făcute de Klaus Iohannis, că profesorii ”au primit tot ce s-a cerut”, liderul de sindicat Anton Hadăr a explicat pentru GÂNDUL de ce ”cea mai importantă solicitare” a dascălilor nu a fost îndeplinită, iar garanțiile din OUG adoptat de Guvern nu sunt conforme cu ceea ce au cerut profesorii.

”Cel mai important lucru pe care l-am cerut de la început, cea mai importantă solicitare a noastră, s-a legat de faptul că am dorit să avem un element legislativ în care să se menționeze și prin care să se gireze, în acest fel, faptul că salariile în noua grilă pentru personalul didactic de predare vor fi raportate la salariul mediu brut. Adică asistentul universitar dintr-o universitate și profesorul debutant dintr-un liceu, școală generală, gimnaziu să aibă salariul egal cu salariul mediu brut. Asta reprezintă 6.789 brut și înseamnă aproximativ 4.000 de lei net. La anul va fi altul.

Ori acest aspect este scris în această OUG, doar în zona de început a Legii, în Nota de fundamentare. Nu este articol de sine stătător în Ordonanța de Urgență”, a explicat Anton Hadăr de ce noua ordonanța nu ar reprezenta o garanție.

”Această revendicare practic a tulburat din nou apele. Această neluare în seamă a promisiunii Guvernului de a fi introdus în OUG a tulburat din nou apele și este foarte posibil să asistăm în mod serios la continuarea grevei din preuniversitar și, de ce nu, și la intrarea noastră, care știți bine că eram pe picior de a intra în grevă”, a declarat liderul sindical despre posibilitatea ridicată de continuare și extindere a grevei din învățământ.

Legea Dialogului Social, „extrem de descurajatoare”

Profesorul Anton Hadăr a vorbit și despre impedimentele pe care le generează Legea Dialogului Social asupra organizării grevelor. Sindicalistul a pus pe seama procedurilor prevăzute de această lege faptul că învățământul superior nu a reușit să pornească greva deoarece, odată ce membrul de sindicat semnează că vrea să facă grevă generală, ” imediat i se va suspenda contractul de muncă pe perioada grevei”:

”În Legea Dialogului Social acest lucru este specificat și tocmai din cauza asta noi nu am reușit în învățământul superior să pornim o grevă. Prima dată trebuie să fi de acord cu deschiderea conflictului, tu ca membru de sindicat negociezi 10 zile minimum și după aceea, dacă ești nemulțumit de ceea ce ai obținut, întrebi din nou membrul de sindicat dacă vrea să facă grevă generală, moment în care, dacă a semnat, imediat i se va suspenda contractul de muncă pe perioada grevei. Acesta a fost și motivul pentru care învățământul superior a mers mai greu și încă nu am ajuns în faza aceea de a-i întreba pe colegi dacă, în urma OUG emis de Guvern, sunt nemulțumiți. Adică, practic, trebuie să o iei de la capăt cu o altă rundă de întrebări, semnături.

Este extrem de descurajatoare legea aceasta. Ca să poți să începi un conflict de muncă, dar, mai grav, ca să poți să-l continui cu grevă generală pentru că în momentul acela, salariatul se gândește că pierde și banii”, a explicat Anton Hadăr procedura pe care liderii sindicali trebuie să o urmeze pentru a putea reprezenta interesele profesorilor.

”E prima dată când se face o grevă după această lege în România

Liderul sindical consideră că Lege a Dialogului Social încorsetează protestele.

”E prima dată când se face o grevă după această lege în România. N-a fost până acum așa ceva. E o nouă formă a Legii Dialogului Social și, practic, ești încorsetat să faci protest (…) Practic te descurajează, te desolidarizează în unele cazuri, dar sper să nu fie cazul aici pentru că s-a ajuns prea departe”, a menționat Anton Hadăr .

Făcând referire la zona universitară, liderul sindical a specificat chiar că ”în unele locuri li s-a sugerat că ar fi mai bine să nu fie grevă, pentru că am fi ajuns în situația aceasta de a hotărî grevă generală printr-o nouă serie de semnături și imediat ni s-ar fi oprit salariile pe perioada grevei.

În unele universități se poate să se folosească așa ceva. Adică s-a sugerat din partea rectorilor că sunt de acord să facă grevă, dar li s-a transmis că legea îi va obliga să le ia salariile pe perioada grevei. Și acesta este un element descurajant, dar este și o realitate, pentru că legea asta, asta te obligă să faci. Te pun să semnezi, iar universitatea să-ți oprească salariul în aceea perioadă”, a mai spus Anton Hadăr.

Sindicatele nu au suficienți bani pentru a susține veniturile profesorilor pe timpul grevei

Întrebat dacă sindicatele au luat în calcul o posibilă susținere financiară a profesorilor care rămân în grevă, profesorul Anton Hadăr a menționat că acestea nu au banii necesari.

”Este imposibil să ai sumele necesare când ai câteva sute de mii, vreo două sute de mii de oameni la învățământul preuniversitar și chiar și la noi unde suntem vreo 16.000 de membri”, a precizat liderul Alma Mater.

Anton Hadăr a explicat că sindicatele pot susține financiar greva profesorilor ”pentru o zi două, dar nu pentru două-trei săptămâni”.

”Gândiți-vă că noi, la federație, primim 3 lei, 3 lei 50 de anul acesta pentru fiecare membru și când ai 16.000 de membri care intră în grevă ce faci? De unde să le dai salariile? De regulă, se dă un anumit procent din ceea ce ar fi primit. În alte țări, cotizațiile sunt mult mai mari față de sindicat și au fonduri. Stau mult mai bine din punct de vedere financiar și pot susține pe o anumită perioadă, evident, salariile greviștilor. La noi, nu”, a explicat profesorul.

Legea Dialogului Social prevede inclusiv aceste reglementări.

”Păi și când s-a făcut Legea Dialogului Social, patronatele au fost foarte atente și aici s-a discutat foarte mult. Câte piedici am întâmpinat! Adică Legea Dialogului Social practic te descurajează să mai faci grevă generală sau protest. Trebuie să te ghidezi după o lege, astfel îți declară protestul ca fiind ilegal și suporți consecințe,” a explicat Anton Hadăr.

Greva din învățământul superior s-ar putea suprapune cu perioada de sesiune

Liderul sindical din învățământului superior a confirmat existența unor premise concrete legate de alăturarea mediului universitar la greva din educație,  dar a menționat că procedura de declanșare ar putea dura o săptămână.

”Da, deși pentru asta trebuie să o luăm de la capăt, adică mergem din membru în membru, luăm semnături. Poate să dureze și o săptămână pentru că suntem în sesiune. Fiecare e prin altă parte și să declari o grevă cu număr mai mic de membri nu e bine, pentru că în momentul acela greva nu-și va atinge ținta”, a spus Anton Hadăr.

În ciuda dificultăților procedurale, Anton Hădar a confirmat posibilitatea ca greva profesorilor să se suprapună și cu perioada de sesiune:

”Da. Am unele universități care și-ar dori să intre în grevă”, a mai declarat pentru GÂNDUL președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Au negociat, nu s-au înțeles!

Cu toate că Executivul a anunțat adoptarea unei OUG prin care se majorează salariile personalului din învățământ, profesorii continuă să protesteze și anunță că rămân în grevă!

Documentul poate fi accesat AICI.

La finalul discuțiilor de la Guvern, oficialii au anunțat încheierea cu succes a tratativelor.

Sindicaliștii însă au contrazis anunțul făcute de guvernanți – nici vorbă de vreo înțelegere, profesorii rămân în grevă generală.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Un nou ITP pe capul șoferilor. Amenzile sunt uriașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
×